Ugrás a tartalomra

A hitelesség próbája

A nemzeti tanácsi választások eredményeit elemezték Budapesten a Magyarság Házában

A Magyar Összefogás listája, mint ismeretes, fölényes győzelmet aratott a vasárnapi nemzeti tanácsi választásokon. Ezeknek a választásoknak azonban nem csak a vajdasági magyar közösség szentelt fokozott figyelmet, az anyaországban is érdeklődéssel várták annak eredményeit.

A szóban forgó esemény volt a témája annak a rendezvénynek is, mely a vajdasági magyar nemzeti tanácsi választások értékelésével foglalkozott, s melyet hétfőn tartottak meg Budapesten a Magyarság Házában, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében.

A beszélgetés elején Kántor Zoltán, az intézet igazgatója és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözölte a jelen lévőket, majd Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője fejtették ki véleményüket a vasárnapi szavazással kapcsolatban. A 98 százalékos feldolgozottsággal bíró előzetes eredményeket Herner-Kovács Eszter, a kutatóintézet munkatársa ismertette a felszólalások előtt.

TÖRTÉNELMI HIVATÁS TELJESÍTÉSE

Potápi Árpád János szerint az előző négy év bizonyította azt, hogy általában véve a nemzeti tanácsok, így közöttük a Magyar Nemzeti Tanács is, képesek betölteni történelmi hivatásukat, készek teljesíteni azokat a célkitűzéseket, melyek miatt létrehozták azokat Szerbiában.

– Az egyik cél az autonómia egy bizonyos fajtájának megtestesítése, szavatolni a kisebbségi közösségek tagjai számára a szülőföldön maradást. Ma biztosak lehetünk magunkban, amikor azt jelentjük ki, hogy az MNT ezen célok megvalósítása érdekében valóban elkövetett az elmúlt időszakban minden tőle telhetőt – jelentette ki az államtitkár.

Úgy értékelte, hogy a győztes Magyar Összefogás ennek az elvégzett munkának a bemutatására alapozta a kampányát, másfelől ebben a kampányban is folytatta a megkezdett feladatok végrehajtását. A számok egyébként is önmagukért beszélnek – szögezte le Potápi.

AZ AUTONÓMIA NEM CÉL, HANEM ESZKÖZ

A 2014-es év egy rendkívüli évnek számított a vajdasági magyar közösség számára – értékelte Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki arra emlékeztetett, hogy az idén négy választás iránt is érdekelt volt e közösség – a szerbiai előrehozott köztársasági parlamenti, a magyarországi parlamenti, az európai parlamenti és a nemzeti tanácsi voksolások voltak ezek. A vasárnap azért volt fontos, tette hozzá, mert a hitelességről szólt.

– A nemzeti tanácsi választások arra a kérdésre adtak választ: van-e értelme a magyar kormányzatnak és a határon túli magyar politikának együttesen azért küzdenie, hogy a határon túli közösségeknek legyen önrendelkezésük.

Ha a választás eredményei másként alakultak volna, vagy amennyiben a szavazáson részt vett polgároknak csak töredéke ment volna ki szavazni, akkor az igencsak megkérdőjelezte volna ennek az alapötletnek a létjogosultságát, legitimitását.

Szerencsére nem ez történt, egy méltányolható teljesítményt értünk el, mely annak az eszközrendszernek a további használatát jelenti, melynek köszönhetően lehetőségek egész sorozatát nyithatjuk meg és használhatjuk ki a jövőben is – fogalmazott Pásztor.

Azt mondta, mindenki előtt világosnak kell lennie annak, hogy az autonómia önmagában nem jelent célt, arra eszközként kell tekinteni, mellyel szélesíteni lehet az érdekérvényesítést célzó lehetőségek palettáját. Ahhoz, hogy ez a folyamat sikeres legyen, egy jelentős politikai erőnek is állnia kell mögötte – értékelte a pártelnök.

A választási kampányban való részvételről szólva közölte, hogy a VMSZ hosszú távú céljának számít, hogy ne önálló, kizárólag pártlistának számító felhozatallal rukkoljon elő a nemzeti tanácsi megmérettetéseken.

Mint mondta, ezért vonták az idén is be a politikai élet képviselői mellett az egyházak, civilek, értelmiségiek tagjait is. Hozzátette, több mint ötszáz kampányrendezvény áll a Magyar Összefogás mögött, s elmondható, hogy mindennaposnak számító megélhetési problémák ellenére ezen rendezvények látogatottak, jó hangulatban eltelt összejövetelek voltak.

Pásztor István szerint a vasárnapi választások egyben azt is bizonyították, hogy a vajdasági magyarság köreiben a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Demokrata Párt támogatottsága a statisztikai hiba határán alakul.

A következő időszakkal kapcsolatban elmondta, hogy az MNT-ben nem kell szakadékszerű diszkontinuitással számolni az előző évekhez képest, a hibákat azonban sorra kell venni, s korrigálni kell valamennyit.

A SZÜLŐFÖLDÖN MARASZTALÁS FELADATA

– Az elmúlt hetek egyik rendkívüli hozománya a közösség tagjaival kialakított eredményes és hatékony párbeszéd volt – jelentette ki Hajnal Jenő listavezető.

– Most arra kell koncentrálnunk, hogy megtaláljuk a megfelelő súlypontokat, hogy meghatározzuk azokat a kérdéseket, amelyeknek az előttünk álló négy évben a figyelem középpontjában kell állniuk.

Közben továbbra is ki kell emelnünk a közösségépítésben fontos egyéb tevékenységeket is, a hatalom különböző szintjeiben részt vevő VMSZ-képviselők közreműködésére ezután is nagy szükségünk lesz.

A kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat továbbra is a nemzeti tanács működésének alappilléreit képezik. Rendkívül lényegesnek tartom körvonalazni azt, hogyan tudjuk átrendezni az oktatásunkat úgy, hogy az erősítse az identitásérzésünket, s a szülőföldön maradásra buzdítsa a fiatalokat – jelentette ki Hajnal.

A nemzeti tanácsnak a perspektívateremtés lesz az egyik leglényegesebb feladata, tette hozzá.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád
Többi hír