Ugrás a tartalomra

Herczeg Ferenc emléknapok Versecen

A nemzet írójaként, a rendszer írófejedelmeként számon tartott, verseci születésű Herczeg Ferenc novellákat, vígjátékokat, történelmi drámákat, regényeket írt, újságíró, országgyűlési képviselő volt. Születésének 151-ik évfordulóján a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület bemutatta az írói pályáját összefoglaló, Egy patrícius a titkok kapujában című kötetet.

Herczeg Ferenc polgár volt, aki küldetésnek tekintette népszerűsíteni az értelmes írástudó ember feladatát egy társadalomban. Azért volt patrícius, mert a közösségért való, mindennapi feladatok vállalásában történő helytállást hirdette.

Mák Ferenc, a kötet szerkesztője szerint ezer, vagy még egyszer ezer olyan titok van Herczeg Ferenc életművében, amellyel a mának üzen. „A mai fiatalok számára és a mai, új olvasói számára az az üzenet, hogy minden embernek van egy feladata, minden embernek kutyakötelessége saját feladatát fölvállalni, és kutyakötelessége a legmesszebbmenő tisztességgel elvégezni és befejezni” – mondja Mák Ferenc művelődéstörténész, bibliográfus.

A kötet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg. Hajnal Jenő igazgató, a Magyar Összefogás listavezetője méltatta. „Azoknak a nemzettársaknak szeretnénk üzenni, igazán nem is üzenni, hanem párbeszédet folytatni, akik itt a szórványban egy ilyen 17 éve tartó folyamatot fönn tudnak tartani olyan színvonalon, hogy egy nagyváros is megirigyelné ezt a programot, a Herczeg Ferenc kultusz építését. Azért fontos nekünk ez a jelenlét itt most, mert azt látjuk és tapasztaljuk, hogy ha az ember építkezni akar, akkor itt is megtalálhatja, a szórványban is azokat a biztos alapokat, amelyekre úgy lehet építkezni – amit épp a Magyar Összefogás programja szeretne mindenhol, és itt a szórványban is megvalósítani –, hogy nem kirekesztve, nem más-más magyarra osztva az embereket, hanem vajdasági magyarokra.”

Versec község lakosságának 4,9 százaléka magyar. Az alig 2500 fős szórványközösségben az is kiemelt cél, hogy olyan fiatalokat nevelhessenek a jövőben, akik ezeket a könyveket kézbe is tudják venni, magyarul el tudják őket olvasni. Erre törekszik Virág Klára, a Herczeg Ferenc emléknapok főszervezője, a Petőfi Sándor Kultúregyesület titkára, a Magyar Összefogás jelöltje. „Azt szeretnénk, hogy újra a verseciek körében népszerű legyen Herczeg Ferenc, és a verseci színházba szeretnénk visszahozni az ő műveit, és azt szeretnénk, hogy a szerb közösség is jobban megismerje, és a könyveit szeretnénk szerb nyelvre fordítani.”

A rendezvénysorozat alkalmi művelődési műsorral és szüreti bállal folytatódott.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír