Ugrás a tartalomra

Elfogadás előtt a képviselők etikai kódexe: 2000 eurós büntetés annak, aki nem kér bocsánatot

Három képviselői fizetés összegével megegyező, tehát mindegy 225 ezer dináros büntetésre számíthatnak azok a szerbiai parlamenti képviselők, akik megszegik az etikett szabályait, de nem hajlandóak nyilvánosan bocsánatot kérni. Ez a rendelet is része annak az etikai kódexnek, amelynek elkészítését nemrégiben fejezte be a képviselőház munkacsoportja, és amelyet a rendes őszi ülésszak idején, még az év vége előtt el kellene fogadnia a parlamentnek.

Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt (SNS) frakcióvezetője és az etikai kódex kidolgozásával megbízott munkacsoport elnöke szerint ezt a javaslatot a hatalmi pártok és az ellenzék is támogatta, tehát azonnal parlamenti eljárásba kerülhetne, viszont előbb meg szeretnék hallgatni az Európai Unió ezzel kapcsolatos véleményét.

Arra a kérdésre, hogy a javaslatot a parlament belső dokumentumaként miért küldik el Brüsszelbe, Babić azt válaszolta, semmi oka annak, hogy erre a gesztusra talpnyalásként tekintsenek. „A kódex javaslatát az európai országokban, például a Lengyelországban meglévő előírásokra tekintve készítettük el, ezért szeretnénk hallani az Európai Bizottság véleményét. Amennyiben, hogy így mondjam, pozitív osztályzatot kap, szerintem könnyebben elfogadnák a parlamentben” – nyilatkozta Babić a Politika napilapnak.

Hozzáfűzte, a munkacsoporton belül mindenki egyetért a javaslattal, de vannak olyan ellenzéki és hatalmi képviselők is, akiknek éppen nem tetszik az etikai kódex javaslata. A parlament etikai tanácsának a javaslat szerint egyébként öt tagja lesz, írja a Tanjug.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen