Ugrás a tartalomra

Bejegyeztethetőek a számla nélküli mezőgazdasági gépek is

Juhász Attila: A termelők ezzel a lehetőséggel 2015. december 30-ig élhetnek

A Vajdasági Magyar Szövetség többéves küzdelmének eredménye látott napvilágot a Hivatalos Közlönyben október 10-én. Juhász Attila, a VMSZ mezőgazdasági államtitkára lapunknak nyilatkozva bejelentette, hogy az elmúlt hónapok tárcaközi – mezőgazdasági minisztériumi és belügyminisztériumi – egyeztetésének eredményeképpen a kapcsolható eszközök bejegyeztetésével kapcsolatos problémák egyik része megoldódott. Egyrészt a kapcsolható eszközök és gépjárművek regisztrációjának szabályzatát sikerült úgy módosítani, hogy azok a gazdák is be tudják jegyeztetni kapcsolható eszközeiket, akik az eszközt régen vásárolták, és így nincsen róla számlájuk, másrészt egy munkacsoport jött létre az erre vonatkozó járművek és gépek meghatározásáról, valamint a közúti közlekedésben való részvételük műszaki feltételeiről szóló rendeletek módosítására.

– A választási kampányban beszéltünk arról, hogy a problémát meg fogjuk oldani. A tárcaközi egyeztetések eredményeképp október 10-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben a járművek, gépjárművek és kapcsolható eszközök bejegyzéséről szóló módosított szabályzat, amely lehetővé teszi azon használt mezőgazdasági gépjárművek bejegyzését is, amelyekről tulajdonosaik nem rendelkeznek a tulajdonszerzést igazoló számlával, abban az esetben, ha a szóban forgó járművek öt évnél idősebbek, és a tulajdonosuk kérvényezi a bejegyzést – mondta Juhász Attila.

Az államtitkár pontosítása szerint a traktorok után kapcsolható eszközök és járművek, motorkultivátorok és munkagépek bejegyzése megtörténik, illetve kiadásra kerül az ezekre vonatkozó okmány, rendszámtábla és matrica azokban az esetekben is, amikor a kérvényezők az eredeti számla hiánya, vagy a jogi személy megszűnése, vagy a gépet eladó természetes személy halála, vagy egyéb más okok miatt nem tudják megszerezni a tulajdonlásról vagy az eredetről szóló bizonylatot, és a szóban forgó mezőgazdasági eszköz öt évnél idősebb és legalább öt éve törvényesen képezi a kérvényező tulajdonát.

– A termelők ezzel a lehetőséggel 2015. december 30-ig élhetnek, ezért kérem a termelőket, hogy ha van a tulajdonukban olyan gép, amely ebbe a kategóriába tartozik, a megadott határidőig rendezzék ügyeiket – hangsúlyozta az államtitkár.

A szakpolitikus elmondása szerint a regisztrációhoz a következőket kell mellékelnie a kérvényezőnek:

1. bizonyíték, hogy mezőgazdasági termeléssel foglalkozik,

2. két tanú aláírásával ellátott és illetékes intézményben hitelesített nyilatkozat, amely a gép birtoklására és a jármű vásárlására vonatkozó körülményekre vonatkozik, amiből az illetékes hivatal meg tudja állapítani, hogy a birtoklónak tényleg nincs lehetősége bemutatni a tulajdonlásról szóló bizonyítékokat, valamint a nyilatkozatból látszik, hogy törvényes keretek között minimum öt éve jutott a jármű vagy a gép a tulajdonába,

3. 30 napnál nem öregebb bizonylat az érvényes műszaki vizsgáról, melynek tartalmaznia kell a kérvényben szereplő jármű, gép műszaki leírását, amely a gyártó dokumentációjából vagy katalógusából származik,

4. kötelező járműbiztosítás megkötése,

5. bizonylat a megfelelő illeték befizetéséről,

6. bizonylat a jármű tulajdonosának identitásáról (személyi igazolvány).

– Mindez a Szerb Haladó Párttal aláírt koalíciós szerződés eredménye és megvalósulása – mondta Juhász Attila.

Az államtitkár hozzátette, hogy a probléma második felét, amely a gépjárművek és kapcsolható eszközök meghatározásáról és a közúti közlekedésben való részvételük műszaki feltételeiről szól, a közlekedésbiztonsági törvény módosításával lehet csak megoldani.

– Olyan kapcsolható eszközök vagy járművek tartoznak ide, amelyek műszakilag nem teljesíthetik a bejegyzés feltételeit. Ahhoz, hogy ezen gépek kikerüljenek a kötelező bejegyzés alól, módosítani kell a közlekedésbiztonsági törvényt – mondta Juhász.

Az államtitkár hozzátette, a probléma megoldása érdekében a mezőgazdasági minisztérium és a belügyminisztérium megalkotott már egy munkacsoportot, valamint folynak az egyeztetések az illetések miniszterekkel és államtitkárokkal is a probléma megoldásával kapcsolatban.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó