Ugrás a tartalomra

25 ezer dinárig nem csökkentik a béreket és a nyugdíjakat

Nehezek, de ésszerűek lesznek a szerb kormány megszorító intézkedései – jelentette be Aleksandar Vučić miniszterelnök a Szerbiai RTV Oko című műsorában. Véleménye szerint a reformok által 2016-ban Szerbia gazdasági növekedése megduplázza a nemzetközi pénzintézetek által előrejelzett évi 1,3-1,5 százalékot.

A miniszterelnök szerint ha az ország kitartó lesz, néhány év múlva a régió vezetőjévé válhat. Szerbia a csőd szélén állt, de már több ezer mérföldre van tőle.

2008-tól az államadósság folyamatosan nőtt, de a jelenlegi kormány felelős döntéseinek köszönhetően ez a folyamat lelassult.

Az államnak ki kell fizetnie az 580 ezer állami alkalmazott fizetését és a nyugdíjakat is. Az áprilisban beharangozott megszorító intézkedéseket Aleksandar Vučić miniszterelnök a Szerbiai Közszolgálati Televízió Oko című műsorában ismertette.

25 ezer dinárig nem fogjuk csökkenteni a fizetéseket. Ezen felül  valószínűleg 10 vagy 10,5 százalékkal mindenkinek csökkentjük a bérét.

De akinek 26 ezer dináros fizetése van, annak ezután nem 2.600 dinárral lesz kevesebb a fizetése, hanem 25 ezernél megállunk, mert ez az alsó határ azok számára, akiknek 25 ezer dinárnál magasabb a fizetésük.

Csak azoknak, akiknek 100 ezer dinárnál több van, ez 31.167 embert érint, lesz valamivel több a csökkentés, de ez is a szolidáris adó körül alakul – mondta Aleksandar Vučić miniszterelnök.

A nyugdíjakat is érintik a megszorítások. 25 ezer dinárig nem csökkentik a nyugdíjakat. 30 ezer dinárig körülbelül 3 százalékos lesz a csökkentés, 6 százalék 35 ezerig, 9 százalék pedig 40 ezerig. A 100 ezer dináron felüli nyugdíjakat 15 százalékkal csökkentik. A megszorításokra szükség van, csak így lehet jobb a gazdaság helyzete és  így javulhat az életszínvonal Szerbiában. „Ha sikerül ezeket az intézkedéseket végrehajtanunk, 2016-ra normális és sikeres ország leszünk. 2016-ban látni fogják a kijáratot, és azt gondolom, hogy egy magas gazdasági növekedéssel rendelkező ország leszünk.”

A szerb kormány megszorító intézkedései 700 millió euró megtakarítást jelentenek a költségvetés számára 2016-ig. Aleksandar Vučić kоrmányának mandátuma végéig egészséges gazdaságot és egy normális Szerbiát ígér. Ehhez azonban a bevételi oldalt is növelni kell. Ezt elsősorban a szürkegazdaság visszaszorításával kívánja elérni a kormányfő.

Előzmény:

Estére többet tudunk majd a reformintézkedésekről

Nehezek, de ésszerűek lesznek a szerb kormány megszorító intézkedései – jelentette be Aleksandar Vučić miniszterelnök Szabadkán. A terv a reformok véghezviteléhez már megvan. A kormányfő ma este jelenti be a konkrét intézkedéseket a Szerbiai RTV Oko című műsorában.

Szabadkán újságírói kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni a nyugdíj- és fizetéscsökkentésekkel kapcsolatban. Csak annyit árult el, hogy az intézkedések javát bejelentette a megválasztása utáni expozéban.

Véleménye szerint a reformok által 2016-ban Szerbia gazdasági növekedése megduplázza a nemzetközi pénzintézetek által előre jelzett évi 1,3-1,5 százalékot.

Hetek óta azt találgatják Szerbiában, mennyivel csökkentik a közszférában dolgozók fizetését és a nyugdíjakat. Korábban kiszivárogtatott, nem hivatalos információk szerint a mérséklés 10 százalékos lesz, bizonyosat azonban ma este közöl a szerb kormányfő.

„Nálunk sajnos nagyobbak a fizetések a közszférában, mint a magánszektorban, amit egyetlen ország sem bír el. Meghallják majd este, nem lesznek ezek könnyű intézkedések, de racionálisak és jó intézkedések lesznek, amelyek elhozzák számunkra a jövőt.

A pánik akkor kellett volna, hogy kerülgesse őket, amikor többet költöttünk, mint amennyiért megdolgoztunk, és az országot a csődbe vezették. Ma Szerbia sok ezer kilométerrel messzebb van a csődtől.

Ma Szerbia összehasonlíthatatlanul könnyebben, gyorsabban és jobb feltételek mellett vállalhat tartozást, annak ellenére, hogy akkora adósságba juttattak minket” – fogalmazott Aleksandar Vučić.

A megszorításokra szükség van, csak így lehet jobb a gazdaság helyzete és javulhat az életszínvonal Szerbiában. Kézzel fogható előrelépést 2016-ra vár Aleksandar Vučić. „A modern történelemben első alkalommal van tervünk, amelyet ma este ismertetek, és amelynek nagy részéről már az expozémban is szóltam.

Sokan gondolták, hogy abból semmi sem valósul meg. Amint látták, minden megvalósult: a munkatörvény, a magánosítási törvény, a csődtörvény és a nyugdíjtörvény. Ez is megvalósul majd. 2016-ban Szerbia gazdasági növekedése 1,3-1,5 százalékos lesz.

Én abban hiszek, hogy dupla ennyi lesz, ami által Szerbia egyike lesz azon országoknak, amelyeknek a legnagyobb növekedésük van Európában. De ehhez erősnek kell lennünk, egységesen kell fellépnünk a változásokkal, a reformokkal kapcsolatban.”

A szerbiai miniszterelnök a megszorító intézkedések részleteit is magába foglaló tervet este ismerteti a Szerbiai Közszolgálati Televízióban.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV