Ugrás a tartalomra

Tanja Miščević: Az EU szolidaritást vár el Szerbiától

Brüsszel szolidaritás vagy aktív semlegesség kérdéseként határozta meg azt, amit Oroszországgal kapcsolatban elvár Szerbiától – jelentette ki Tanja Miščević, Szerbia európai uniós csatlakozási főtárgyalója.

„Megértik, hogy különleges a helyzetünk, és hogy Szerbia a külpolitikai meg gazdasági érdekei miatt kívánja fenntartani azt a helyzetet, amelyben nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, de ugyanakkor az EU-hoz való csatlakozás pillanatától kezdve kész felvállalni a tagságból eredő minden kötelezettséget, beleértve az EU kül- és biztonságpolitikáját is” – mondta el Miščević a Blic napilapnak nyilatkozva.

Szerbia uniós tárgyalócsoportjának vezetője hangsúlyozta, Szerbia nagyon érdekelt abban, hogy mielőbb megnyissák az első csatlakozási tárgyalási fejezetet.

„Jelen pillanatban teljesen készen állunk a 32. (pénzügyi ellenőrzésről szóló) fejezet megnyitására, de tudjuk és elfogadjuk, hogy nem lehet megnyitni akármelyik fejezetet a három legnehezebb egyikének megnyitása nélkül, ezek pedig a 23. (igazságszolgáltatásra és alapvető jogokra vonatkozó), a 24. (igazságosságról, szabadságról és biztonságról szóló), illetve a 35. (Koszovóval kapcsolatos) fejezetek” – magyarázta Miščević.

Szavai szerint technikailag lehetetlen megnyitni a 23. és 24. fejezeteket február vagy március előtt, a 35. fejezet megnyitása pedig az EU-tagállamoknak a Belgrád és Pristina párbeszédének előrehaladásával kapcsolatos értékelésétől függ.

„Valamennyi fél érdeke a 35. tárgyalási fejezet mielőbbi megnyitása, mert az az eddigi megállapodások implementációjának nyomon követéséből áll. Hiszem azt, hogy még az év vége előtt megnyitható ez a fejezet: az első lehetőség erre októberben lesz, a második decemberben” – árulta el Miščević.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír