Ugrás a tartalomra

„Szerbiának módosítania kell a külpolitikáján”

A hétfőn belgrádi látogatáson tartózkodó Federica Mogherini olasz külügyminiszter egyik legfontosabb üzenete, hogy Szerbiának a külpolitikáját össze kell egyeztetnie az Európai Unióéval, méghozzá minél előbb, lehetőleg az elkövetkező néhány hétben, vagy esetleg hónapban.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter arról biztosította olasz kollégáját, hogy Szerbia mindenféleképpen megteszi ezt. A külügyminiszteri találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón elhangzott a kérdés, hogy az olasz külügyminiszter tolmácsolt-e bármiféle uniós kikötést, vagy ultimátumot, válaszában Dačić azonban megcáfolta ezt és kifejtette: olasz kollégája egy egyszerű párbeszéd kedvéért érkezett Belgrádba és amíg Olaszország az EU elnöklője lesz, addig biztosan sor kerül még hasonló találkozókra.

Szerbia a lehető legőszintébben működik együtt az EU-val és Olaszországgal, hangsúlyozta Dačić, aki úgy véli, hogy az utóbbi három hónapban Szerbia külpolitikáját sikerült valamelyest az unióséhoz közelíteni, ezért nem aggódik, hogy mi lesz idén októberben, amikor Brüsszelben az Európai Bizottság előtt megkezdődik a 31-es, külpolitikához kapcsolódó tárgyalási fejezet felülvizsgálata.

Az EU 14 határozatából Szerbia tízet fogadott el, az el nem fogadott négy egyike az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséről szóló deklaráció, magyarázta a szerb diplomácia vezetője, a folytatásban pedig Szerbia az EU-hoz, Oroszországhoz, valamint Ukrajnához fűződő specifikus kapcsolatait ecsetelte.

A külügyminiszterek azzal kapcsolatban is egyetértettek, hogy Olaszország és Szerbia kapcsolatait az eddigieknél is kifejezettebbé kell tenni. Olaszország Szerbia legfontosabb gazdasági partnere és az ország talán legnagyobb nyugat-európai barátja, hangsúlyozta Dačić.

– Szerbia első számú együttműködő partnerének címéért Oroszország, Németország és Olaszország küzdöttek folyamatosan. Végül Olaszország győzött. Reméljük, hogy az EU elnöklőjeként Olaszország az eddigieknél is határozottabban képviseli majd Szerbia érdekeit Brüsszelben – fogalmazott Dačić.

Mogherini a Belgrád és Pristina közötti párbeszédre is kitért, mondván, hogy a dialógust fokozni kell, miután megalakul a koszovói kormány.

Az olasz külügyminisztert Aleksandar Vučić szerb kormányfő is fogadta. A felek leszögezték: Olaszország és Szerbia kapcsolata mindig is közeli és baráti jellegű volt. Olaszország Szerbia egyik legmegbízhatóbb partnere, emelte ki Vučić, majd köszönetet mondott Róma folyamatos támogatásáért.

Idén év végéig Belgrádban tartják meg az olasz és a szerb kormány közös ülését, állapodtak meg a felek. Mogherini Tomislav Nikolić szerb államfővel is találkozott, majd a köztársasági képviselőházba is ellátogatott.

Az olasz külügyminiszter látogatását megelőzően a belgrádi sajtó arról cikkezett, hogy Mogherini fogja tolmácsolni Belgrádnak az EU követelését, miszerint szeptember 1-ig szankciókat kell bevezetnie Oroszországgal szemben. A témához kapcsolódóan több szakértő is kifejtette: Szerbia már nem sokáig kerülheti el, hogy az ukrajnai válság témájához kapcsolódóan ne kövesse az EU álláspontját.

A két oszlopra, az EU-ra és Oroszországra, épülő szerb külpolitika témájához kapcsolódóan a közelmúltban lapunknak Ljiljana Smajlović, a Szerbiai Újságírók Egyesületének (UNS) elnöke nyilatkozott és kifejtette: amíg Szerbia nem válik formálisan is az EU tagállamává, addig bizonyos szintű önállóságot tarthat fenn külpolitikájának terén.

Mivel feltételezhető, hogy az ország legalább még hat-hét évig nem fejezi be a csatlakozási folyamatot, ezért kevésbé valószínű, hogy az ukrajnai válság miatt Szerbia válaszút elé kerül, fűzte hozzá akkor Smajlović, mondván: „Egyébként maga Németország, valamint Ausztria és néhány másik uniós tagállam is az »EU is, Moszkva is« elv mentén irányítja külpolitikáját.

Amíg tehát Szerbia nem csatlakozik az EU-hoz, külpolitikája nagyjából változatlan maradhat: követi az EU politikáját, de olyan mértékben, hogy az ne veszélyeztesse az ország kapcsolatait azokkal az államokkal, amelyek védik Szerbia Koszovóval kapcsolatos érdekeit, nyomatékosította az újságíró.  

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen