Ugrás a tartalomra

Százhatvanassal Belgrádtól Szabadkáig

Kern Imre államtitkár a közeljövőben megvalósuló infrastrukturális és egyéb projektumokról – Nagy változások várhatók

Az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium jelenlegi prioritásai közé tartoznak a különböző törvényes rendelkezések előkészítései és a nagy beruházásokat igénylő munkálatok kivitelezései. Az előbbiek közül a legfontosabb a tervezésről és építkezésről szóló törvény, mely gyakorlatilag már elkészült és most a többi minisztériumban található, melyek véleményezik a jogszabályt – tudtuk meg beszélgetésünk elején Kern Imrétől, az építésügyi és közlekedési tárca államtitkárától.

Szeptember végéig parlamenti eljárásba kerülhet a jogszabály, mely komoly változásokat hoz majd az építkezési engedélyek kiadása terén, felgyorsítja a folyamatot. Ez jó hírnek számít, a polgárokat azonban, érthető okoknál fogva, ennél is jobban foglalkoztatják az infrastrukturális projektumok, melyeknek a befejezése azonnali, látható, kézzel fogható eredményt jelent. Kern elsőként az újvidéki vasúti híddal kapcsolatos híreket osztotta meg velünk.

– Több hónapos előkészületeken vagyunk túl, melyeket annak érdekében tettünk, hogy egy-két héten belül újraindulhasson a munka. Május végén, amikor átvettem az államtitkári funkciót, az az elképzelés uralkodott, hogy a kivitelezővel fel kell bontani a megkötött szerződést. Ez többéves határidő-módosítást és nagy költséget eredményezett volna. Most eljutottunk oda, hogy megegyeztünk a kivitelezővel, meghatároztuk, hogy még 17 hónap áll a rendelkezésére a munkálatok befejezéséhez. Október 1-jéig ki tudjuk fizetni a vállalt kötelezettségeinket, így megkezdődhet a munka. A hidat tehát 2016. február végéig be kell fejezni. Lehet, hogy hosszúnak tűnik ez az idő, de ha megszakítottuk volna a szerződést, akkor 2016 előtt valószínűleg el sem kezdődhetnének a munkálatok. Örömömre szolgál tehát, hogy részt vállalhattam ennek a tárgyalásnak a sikeres lebonyolításában.

A vajdasági magyarok és a régió egésze számára is különös fontossággal bír a Budapest–Belgrád gyorsvasút-vonalnak a kiépítése. A kormányfő nemrég Kínában járt, ahol megegyezés született a projektum kapcsán, s várhatóan decemberben a három fél alá is írja a szerződést.

– Tulajdonképpen két infrastrukturális projektumról beszélünk. Az egyik a már meglévő vasútvonalnak a felújítása. Belgrád és Szabadka között kétvágányos sínpár épül, mely 160 kilométeres óránkénti sebesség elérésére ad majd lehetőséget. Ez a vasútvonal szolgálná a helyi utasforgalmat és a teherforgalmat. A gyorsvasút új vonalat jelentene, ennek kiépítése más technológiát igényel, tehervonatok közlekedésére nem ad lehetőséget. Az előbbi, Belgrád–Szabadka vonal kivitelezésére már novemberre elkészülnek a tervek, s jövőre megkezdődhetnek a munkálatok, melyeket az Oroszországtól felvett 900 millió dolláros hitelből finanszíroznak. Tudjuk azt, hogy Pancsova és Belgrád között máris épül a vasútvonal, és a Szabadka felé haladó sínek felújítását is el lehetett volna előbb kezdeni, ha nem merülnek fel gondok a karlócai szakasznál. A problémákat azonban időközben elhárították. Fontosak ezek a vágányok is, hiszen azokra az utasokra is gondolni kell, akik Topolyáról Szabadkára vagy Ópázováról Újvidékre, Belgrádba utaznának. A Svájcban legyártott első Stadler utasszállító vonatok is hamarosan megérkeznek hazánkba, 21 szerelvényről van szó, melyek leváltják a régi orosz, kiszuperált vonatokat. A Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút tehát egy teljesen új vonalon épül majd, elkerüli a falvakat és kisebb városokat, valószínű, hogy csak Belgrádban, Újvidéken és Szabadkán áll majd meg. Három héttel ezelőtt egyeztettünk a magyar kormánnyal, megerősítették, hogy részt fognak venni a projektumban, és ez Kínában is elhangzott.

Még egy fontos vasúti projektum van, a Szabadka–Szeged vonal felújítása.

– Mondhatom, hogy ez a projektum is az elmúlt három hónapban nagy léptekben haladt a megvalósítás irányába.

A tervdokumentáció előkészítése van folyamatban, a szerb oldal jelen pillanatban ebben a tekintetben jobban áll a magyarnál, gyakorlatilag elkészült az alapdokumentáció, alá is írták. November 15-e táján a terveknek el kell készülniük, és azután kezdődhett a pénzeszközök szavatolására vonatkozó feladatsor folyamata. Öröm számomra, hogy tehettünk valamit annak érdekében, hogy a 2014 és 2020 közötti IPA pályázati ciklusban e vasútvonal stratégiai projektumként szerepeljen. Ez azt jelenti, hogy nem kell külön pályázatokat írni e tervek megvalósítására, nem kell azoknak áthaladniuk a normális elbírálási folyamatokon, hanem azonnal hozzá lehet látni megvalósításukhoz. Mindez nem csupán a helyi érdekek miatt fontos. Mint tudjuk, a Magyar Államvasutak a személyszállítást nem a Budapest–Kiskunhalas–Szabadka vonalra alapozta, hanem a Budapest–Cegléd–Kecskemét–Szeged vonalra. Elképzelhető, hogyha befejeződnek ezek a munkálatok és 120 kilométeres óránkénti sebességet el lehet itt elérni, akkor ez is megváltozik, és az InterCity nem Szegedről, hanem Újvidékről vagy Szabadkáról indul majd.

Áttérve a közúti infrastrukturális projektumokra, milyen fázisban van jelenleg a 10-es korridor építése?

– Az út már használható, az viszont igaz, hogy a műszaki átvétel, különféle gondok miatt, még nem történt meg. Ősszel ez is befejeződik. Fontos fejlemény, hogy a Szerbia Utai közvállalat jóváhagyta a szabadkai és a magyarkanizsai polgármesterek kérelmét. Azzal fordultak az illetékesekhez, hogy az épülőfélben lévő autóúton Királyhalomnál található fizetőkaput helyezzék át az országhatár irányából nézve az Y-elágazás mögé.

A fizetőkapu valóban 15 kilométerrel délebbre kerül, a kérelemmel összhangban. Ez azért rendkívül lényeges, mert a megoldással gyakorlatilag a horgosi határátkelőhelytől egészen az Y-elágazásig, illetve onnan egészen a zombori útig nem fizettetik meg a pályadíjat, ennek köszönhetően valóban kikerülheti Szabadkát és a falvakat a teherszállítás. Ha a jelenlegi helyen maradt volna a fizetőkapu, attól kellett volna tartani, hogy a teherautók és autóbuszok a régi E5-ös utat választották volna, hogy ne fizessenek illetéket ezen a rövid szakaszon. Az Y-ág korábbi kivitelezőjével befejezettnek kell tekinteni a szerződést. A jövő évi költségvetésben szavatolni fogjuk a szükséges pénzt a tervdokumentáció befejezésére, az útkereszteződéseket körforgalmak fogják helyettesíteni. Ezeknek a körforgalmaknak a tervei még nem készültek el, minden bizonnyal a télen ez is megtörténik. Reményeink szerint már kora tavasszal kezdetét veheti a közbeszerzési folyamat, s az év második felében elindulhat az építkezés. A költségvetés problémái miatt valószínűleg nem egy, hanem két év alatt valósul majd meg a projektum finanszírozása, az Y-ág kiépítése. Jövőre a tervek szerint az autóúttól a zombori útig terjedő szakaszt építenék ki, 2016-ban pedig a zombori úttól a határátkelőig terjedő szakasz kerülne sorra.

Vannak-e egyéb terveik a zökkenőmentes forgalom szavatolása érdekében?

– Valamivel távolabbi terv a fizetőkapuk teljes megszüntetése. Budapesten, az államtitkári szintű egyeztetéseken szó volt arról is, hogy komolyabban áttanulmányozzuk a magyar elektronikus megfizettetési rendszert, s ha egy mód van rá, hazánkban is bevezessük. Egységes rendszer kialakításán dolgozunk, ami annyit jelent, hogy a macedón határtól egészen Budapestig használhatná az autóutat valaki, s a rendszer a megtett kilométerek alapján azonnal szétosztaná a díjat a két ország között.

A minisztérium nemrégiben fontos döntést hozott a mezőgazdasági termelőket érintő témakörben is. A kapcsolható eszközökre gondolok.

– A Vajdasági Magyar Szövetség a választási kampány során ígéretet tett arra, hogy megpróbál megoldást találni a kapcsolható eszközök bejegyzésére. Komoly lépések történtek ezen a téren, a napokban egy olyan, hamarosan érvénybe lépő szabályzat született, amely szerint nem kell bejegyezni azokat az eszközöket – ekéket, vetőgépeket, műtrágyaszórókat – amelyeket fel lehet emelni az úttestről, amelyek nem kerekeken közlekednek. Ez egy fontos, de még mindig nem végleges megoldás. Végleges megoldás a törvény módosítása lesz, melyet a belügyminisztérium keretében egy munkacsoport fog véglegesíteni.

Hogyan kívánja a minisztérium könnyebbé tenni a polgárok számára az építkezéi és tervezési folyamatokhoz kötődő ügyintézést?

– A kataszteri hivatalok fejlesztésén munkálkodunk. Egy ötvenmillió eurós világbanki hitel elbírálása van jelenleg folyamatban. Mindent elektronikus rendszerre szeretnénk átültetni. Ha valaki építkezési engedélyt kér, lehetőséget kell számára adni ahhoz, hogy mindent el tudjon intézni elektronikus úton. Ez könnyebbé tenné az ügyintézést, és kiiktatná a korrupciót. Sohasem lehetne ugyanis tudni, hogy az adott kérelmet éppen ki dolgozza fel. A szabadkai kérelmet elbíráló referens ugyanis lehet, hogy éppen Novi Pazarban ül majd a számítógép előtt.

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír