Ugrás a tartalomra

Németh Zsolt: A Magyar Összefogás hitelesen képviseli a forradalmi értékeket

Ma délután Felsőhegyre látogatott Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki a Vajdasági Magyar Szövetség meghívására részt vett a Magyar Összefogás 1956 emlékezete – 56 sóhaj című kampányrendezvényén, amelynek kezdetén Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az ünnepségen mondott beszéde első részében az 1956-os forradalom évfordulójának jelentőségéről beszélt, azt követően pedig szót ejtett az október 26-án esedékes nemzeti tanácsi választások fontosságáról is.

– Egy olyan megmérettetés előtt állunk, amely nem kisebb és nem nagyobb, mint az idei évben már mögöttünk lévők, nem kisebb és nem nagyobb, mint az idei évi előre hozott parlamenti választás, a magyarországi parlamenti választás vagy az európai parlamenti választás.

Ugyanolyan fontosságú, mert vannak olyan általunk kiharcolt kérdéskörök, amelyeket a nemzeti tanácson keresztül kell rendeznünk. Elemi érdekünk az, hogy ezekkel a kérdésekkel olyanok foglalkozzanak, akik mögött élettapasztalat és teljesítmény van, akik elkötelezett hívei ennek a közösségnek.

Ilyenek mindazok, akik a Magyar Összefogás listáján vannak, függetlenül attól, hogy van-e párthovatartozásuk, vagy nincs, esetleg egyháziak, civilek vagy értelmiségiek.

Ez a lista egy olyan lista, amely azonos értékrendhez kötődő embereket foglal magába. Ez az értékrend pedig a nemzeti értékek megfogalmazását, illetve a megfogalmazott értékek, érdekek képviseletét foglalja magába. Ezen a listán ilyen emberek vannak. Elemi érdekünk az, hogy ez a lista sikerrel járjon az október 26-ai választáson – fogalmazott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hangsúlyozta, a vajdasági magyarság sikerként könyvelheti el az előrehozott szerbiai parlamenti választásokat. Mint mondta, véleménye szerint a Magyar Összefogás listája egy teljes, komplex lista, amely minden téren a magyarság érdekeit szeretné képviselni.

– A VMSZ-nek, a Magyar Összefogásnak a programjából és a jelöltjeiről szóló kiadvány szövegéből három szó emelkedett ki, a hitelesség, a felkészültség és az eltökéltség. Úgy gondolom, hogy ez a három szó nagyon látványosan összefoglalja azt, amit az elmúlt években Pásztor elnök úr vezetésével a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Összefogás is a zászlajára tűzött – fogalmazott Németh Zsolt, majd hozzátette: – Valljuk meg, ha egy dolgot kellene mondani, akármilyen nehéz is a magyar sors, mégis legnagyobb ajándéka az életünknek, hogy magyarok lehetünk.

Szeretnék gratulálni Pásztor elnök úrnak is és a Vajdasági Magyar Szövetségnek is, hogy amikor oda kellett állni, amikor reszkírozni kellett, amikor keresztbe kellett feküdni, amikor ki kellett nyitniuk a szájukat, akkor megtették.

Ennek az eredményei láthatóak azokban a politikai vívmányokban, amiket az elmúlt időszakban sikerült elérniük. Ezért gondolom azt, hogy a Magyar Összefogás hitelesen képviseli a forradalmi értékeket, október 23-ának, március 15-ének az értékét. Szeretnék ahhoz is gratulálni, elnök úr, hogy ez a Magyar Összefogás lista ilyen tágasra sikerült, hiszen a történelmi egyházak, a civil szervezetek is mind befértek erre a listára.

Ez azt jelzi, hogy van a VMSZ vezetőinek egy olyan magatartása, amivel hosszútávon is sikeresnek lehet lenni, amivel az egész magyar közösséget össze lehet fogni – magyarázta Németh Zsolt.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője köszöntőjében hangsúlyozta, a Magyar Összefogás jelöltjei 1956 szabadságvágyának jegyében készülnek a nemzeti tanácsi választásokra.

– Tudjuk, honnan jöttünk, tudjuk, mit akarunk, tudjuk, mit kell tennünk. Elszántak vagyunk, azt a munkát, amelyet magunkra vállalunk, olyan emberekkel kell elvégeznünk, akik erre alkalmasak, akik erre képesek, mert ezen a tájon akarják ennek a közösségnek a boldogulását, akarják mindannyiunknak azt a biztonságot, azt a védelmet, amelyet a vajdasági magyarság megérdemel.

A Magyar Összefogás programja olyan program, amelynek középpontjában azok állnak, akik itt vannak, itt maradtak szülőföldjükön, akik éjt nappal alá téve dolgoznak, akik gyermeküket magyar bölcsödébe, óvodába íratják, magyar iskolába járatják őket, akik magyar újságot olvasnak, akik színházba járnak, akik arra is odafigyelnek, hogyha boltba lépnek, akkor jó napottal köszönjenek, akik tudják, hogy mit jelent az a hagyomány, mit jelent az az örökség, amelyet őseink ránk hagytak, akik tudják, hogy ezt hogyan kell őrizni, hogyan kell ezt megvédeni, akik tudják, hogy itt élni, halni kell, hiszen ez a szülőföldünk, hiszen ez az a táj, amely felnevelt bennünket, és amelyen mindent meg kell tenni azért, hogy fiataljaink itt maradjanak, itt találják meg boldogulásukat oktatásban, kultúrában, tájékoztatásban, anyanyelvhasználatában, mindenben, ami identitásunkat, magyarságunkat, érzéseinket, gondolkodásunkat megszabja, meghatározza.

Ehhez kérem a Magyar Összefogás listájának valamennyi résztvevője, tagja nevében a segítségüket, támogatásukat október 26-án, azután pedig segítő, támogató közreműködésüket, hogy együtt, közös erővel, magyar összefogással megvalósítsuk mindazt, amit mindannyian annyira akarunk ezen a tájon, ezen a szülőföldön – fogalmazott mgr. Hajnal Jenő.

Az alkalmi rendezvényen színpadra lépett a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja lakodalmas dalcsokorral, Rekovics Réka felsőhegyi versmondó, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Pillikék gyermeknéptánc csoportja, a bogarasi Búzavirág asszonykórus és citerazenekar, Kólity Kinga szavaló, valamint bemutatkozott a felsőhegyi gyermektánccsoport is. A rendezvényt a Mécsvirág együttes Vannak vidékek című összeállítása zárta.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. G.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét