Ugrás a tartalomra

Mirović: A vajdasági parlament alkotmánymódosító nyilatkozata nem jelent semmit

Jelenleg nem áll a Szerb Haladó Párt (SNS) szándékában a szerbiai alkotmány módosítása – jelentette ki Igor Mirović, az SNS alelnöke.

Mirović leszögezte, a vajdasági képviselőház által elfogadott, a szerbiai alkotmány módosításának vagy egy új alkotmány meghozatalának szükségességére vonatkozó nyilatkozat nem jelent semmit, és az alkotmány nem lesz módosítva. Mint fogalmazott, a deklaráció elfogadása egy sikertelen kísérlet arra, hogy a tartomány fejlődésének céljaival szembe menő politikai célokat fogalmazzanak meg.

„Amennyiben módosításokat szeretnénk, annak kapcsán mindenképp szükség van politikai konszenzusra, a pártok többségének egységére, az alkotmánymódosítás víziójára, s elemeznünk kell a meglévő alkotmányt, mindez azonban jelenleg nem áll az SNS szándékában” – hangoztatta Mirović.

Szavai szerint az elfogadott nyilatkozat célja a közvélemény felizgatása, valamint hogy rámutasson arra, hogy vannak olyan pártok, amelyek foglalkoznak Vajdasággal, és olyanok, amelyek nem. Ez azonban – Mirović szerint – nem így van.

A Liga alkotmánymódosítást követel

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) pénteken követelte, hogy módosítsák az alkotmányt és pontosan határozzák meg Vajdaság helyzetét a szerzett jogait és az európai normákat szem előtt tartva.

„Az az anyag, amelyet az LSV aktivistái a napokban osztogatnak, arra emlékezteti a polgárokat, hogyan éltek akkor, amikor még volt törvényhozói, igazságszolgáltatási és végrehajtói hatalma a tartománynak, volt tulajdonra és bevételre való joga, s mindezt az alkotmány szavatolta” – közölte a párt. Mint kifejtik, itt kell megemlíteni azokat a gyárakat, intézményeket és mindazt, amit abban az időben építettek ki a tartományban, amikor Vajdaság gazdálkodott a saját pénzével és vagyonával.

Az LSV emlékeztet, több éve követelik a Vajdaság pénzeléséről és hatásköreiről szóló törvény meghozatalát, amelyet az alkotmány végrehajtására vonatkozó alkotmányos törvény ír elő.

„Évek óta arra figyelmeztetünk, hogy Vajdaság hatásköreit egyre inkább lemorzsolják, s csak azokat adják vissza, amelyért nem adnak pénzt” – áll a közleményben, s hozzáteszik, az állami tulajdonról szóló törvénynek a Vajdaságra vonatkozó része még mindig nincs teljes mértékben végrehajtva.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír