Ugrás a tartalomra

Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában

Öt napos összművészeti rendezvénnyel zárul a szabadkai Városi Könyvtár és a szegedi DEAK Zrt programsorozata

Megkezdődött a Szabadkai Városi Könyvtár múlt év februárjától zajló Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában elnevezésű projektjének utolsó programsorozata. A rendezvény partnere a szegedi DEAK Zrt.

A projekt az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósul meg, melynek összege meghaladja a 81 ezer eurót. A támogatásnak köszönhetően az eddigi hagyományos rendezvények gazdagabb tartalommal bővültek, így Kosztolányi Dezső Napok keretében megrendezésre kerülő Kosztolányi-talányba Szeged városa is bekapcsolódhatott, valamint az Irodalmi KIŠernyő rendezvény értékes hozományaként létrejött az Utazni, annyi mint élni című kiadvány.

A projektben a szegedi vezető partner oldaláról a Sínbusz fesztivál lebonyolítása, illetve a Symposion folyóirat különszáma valósult meg.

A változatos programot kínáló zárórendezvény hétfőn kulturális sétával vette kezdetét Szabadka belvárosában, ahol irodalmi útvonalon ismerte meg a közönség Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Danilo Kiš és Radomir Konstantinović életét és műveinek szabadkai vonatkozását. A sétán a város titkainak ismerői, Dévavári Beszédes Valéria és Boško Krstić kalauzolták a résztvevőket, az irodalmi szövegeket Basity Gréta és Srđan Sekulić tolmácsolták.

A rendezvénysorozat második napján, február 18-án 12 órai kezdettel a Szabadkai Városi Könyvtár Kis galériájában Szeged és Szabadka irodalmi élete a századfordulón és a XX. század elején a korabeli újságok és lapok tükrében címmel nyílik kiállítás, amelynek társszerzői a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár munkatársai.

Szerdán a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében filmmaratonnal folytatódik a rendezvény, amelyen elsőként a Danilo Kiš műve alapján készült Tolnai Szabolcs: Fövenyóra című filmet, majd Pacskovszky Csaba: Esti Kornél csodálatos utazása című filmjét, valamint Molnár György: A varázsló álma című filmjét vetítik, a filmek után Siflis Zoltán beszélget az alkotókkal. Este a Kosztolányi Dezső Színházban a Rózsák című színdarabot láthatja a közönség.

Csütörtökön Palicson folytatódik a program, 10 órai kezdettel a helyi könyvtárban Csáth-Kosztolányi irodalmi szimpóziumot rendeznek az Utazás témakörében magyarországi és szerbiai irodalmárok és irodalomtudósok részvételével. Előadók: Bednanics Gábor, Szirák Péter, Bengi László, Raffai Judit, Hózsa Éva, Kollár Árpád, Boško Krstić, Dragana Francišković.

A kulturális utazás február 21-én ér véget a Szabadkai Városi Könyvtárban, ahol a projekt menedzsere, Dragan Rokvić igazgató és Mikola Gyöngyi, a vezető partner szakértője értékelési a programban megvalósultakat. Kísérő rendezvényként bemutatásra kerül a projekt eseményeiről készült fényképkiállítás, valamint az Utazás témára készült gyermekrajz-kiállítás.

A részletes programot a http://www.subiblioteka.rs oldalon találják az érdeklődők.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Basity Gréta
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen