Ugrás a tartalomra

Késik a kukorica betakarítása

Vajdaságban késik a kukorica betakarítása. Az idei évben rekordtermésre számíthatnak a gazdák. Egyes becslések szerint a hektáronkénti hozam több helyen is meghaladhatja majd a tíz tonnát.

Varga Zoltánék korai érésű kukoricát vetettek. A betakarítás megkezdése előtt a kombájn előkészítésén dolgoznak. „Most épp javításon van a gép, mert hajnalban csak szebben szedi. Nappal szárazabb. Napközbe javítunk, éjszaka meg dolgozunk” – mondja a ludasi Varga Zoltán.

Egy hónapot késik a betakarítás a kukoricaföldeken. A rengeteg eső miatt nem érik a termés.

A tengeri sok helyen most is félig zöld. A csapadékos idő rekordtermést ígér, azonban a gombabetegségek már megjelentek. „Nagy gond van azzal, hogy túl nagy a nedvesség. A kukorica csöve alatt, a háncs alatt megindultak a penészedések. Tehát azok a kukoricák, amelyek megsérültek, bogarak megrágták, ott már megindult a romlás és gondok vannak” – magyarázta Kiss Árpád a Szabadkai Paraszt Egyesület képviseletében.

A ludasi határban is talpon van még a törökbúza. A sok eső miatt a burgonya betakarítása is elhúzódott. Kis Torma János idén vágott bele a burgonyatermelésbe. A noszai gazda jobb termésre számított. „Ez körülbelül egy hold itt. Ahogy számoljuk olyan 70 mázsa termés várható.

Úgy számoljuk, hogy annyi lesz körülbelül. Ha öntöztük volna, akkor ennek a duplája kellett volna, hogy legyen ekkora területen, de ezzel is meg vagyunk elégedve.”

A szomszédos parcellán is hasonló munkálatok folytak. A csapadékos, hűvös idő megtizedelte a termést. Ami megmaradt, azt is nehéz lesz megőrizni. „Most már elgazosodott a föld, a sok eső miatt késett a szedés.

Lassabban haladunk, mert rossz felszedni. A traktor körül is kettő, három személy kell, hogy legyen, mert nem bírják a sok gaztól szedni. Rossz szedni, lassan halad” – mondja Cvijin Margit.

Az elkövetkező napokban is marad a száraz, napos időjárás. Ez kedvez majd a kukorica betakarításának.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen