Ugrás a tartalomra

Elméletileg nem teheti meg a munkaadó, hogy nem fizet – jön a gyakorlat

Nem teheti meg a munkaadó, hogy nem fizeti ki a munkavállaló elmaradt bérét, ha ahhoz van elég pénz a számláján. Az új munkatörvény az eddigieknél szigorúbban bánik az fizetések késésének problémájával. Sok, a bérét váró munkás bizakodhat, azonban a törvény gyakorlatban való alkalmazása még hátravan.

„Az, hogy van pénzed a hiteltörlesztésre a bank számára jó, és az is kell legyen. Viszont az, hogy emellett nincs pénzed a munkavállalód fizetésére, az többé nem lehetséges” – összegzi Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter az új munkatörvény egyik rendelkezését.

A továbbiakban, ha a munkavállaló nem kapja meg időben a fizetését, akkor a végrehajtói dokumentumnak minősülő fizetési papírral meg kell keresnie az illetékes bíróságot, amely ebben az esetben többé nem folytatjhat hosszadalmas és bonyolult ügymenetet.

A kérvényt a munkavállalónak kell átnyújtania. az állam nem fog helyette cselekedni. Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter: „Elegendő, hogy azt bemutatják az illetékes bírónak, aki köteles azt összevetni a munkaadó nyilvántartásával. Ennyi az egész.” Ha a munkaadónak elég pénz van a számláján, akkor köteles fizetni. Sokaknak jelenthet ez elvi könnyítést.

A Dnevnik napilap információi szerint Vajdaságban 10 ezer munkavállaló nem kapja meg időben a fizetését. Egyes szakszervezetek üdvözölték az új szabályt. Ivica Cvetanović, a Szabad Szakszervezetek Konföderációjának elnöke: „Meglátjuk, hogyan értelmezik majd a törvényt.

Ami viszont tényleg változás, az az, hogy a fizetési papír közokiratnak minősül, amit a bíróságon fel lehet használni.”

Az új szabály gyakorlatban való működése még hátravan. Egyes munkaadók bizonyára megpróbálkoznak majd a törvény megkerülésével, viszont talán kissé nehezebb lesz ezt megtenni, mint eddig volt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az idén európai parlamenti választások lesznek az Európai Unióban, így Magyarországon is.
A választói névjegyzékbe való bejegyzésben a Főkonzulátus, a CMH-irodák és a VMSZ helyi szervezetei is segítik az érintetteket