Ugrás a tartalomra

„Bátrak leszünk-e ahhoz, hogy a Vajdaság érdekeit szolgáló projektek köré tömörüljünk?”

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség elvben megegyeztek a vajdasági kormány rekonstrukciójának a kérdésében. Igor Mirović, az SZHP alelnöke szerint most itt az ideje, hogy a pártok valamit feláldozzanak a nagy politikai eszmékből, azért, hogy valami konkrétat tegyenek Vajdaságért, együtt. A Pannon RTV-nek adott interjújában az egységkormány létjogosultságáról és céljáról beszélt. 

„Egységkormányt szabály szerint akkor alakítanak, amikor valóban létezik politikai válság, Vajdaságban pedig igenis válság van. Az összes párt, vagy legalábbis a pártok zömének a részvételével megteremtődne egyfajta politikai stabilitás magában a parlamentben, valamint lehetővé válna azoknak a céloknak a hatékony megvalósítása, amelyeket a politikai élet résztvevői tűznek ki. Esetünkben ezek a célok a statútum meghozatala után a Vajdaság AT intézményeinek a kiépítéséhez kapcsolódnának. Ugyanakkor az autonómia alkalmazásához szükséges kapacitásokat is ki kell építeni, összhangban az alkotmánnyal. Itt a hatáskörökről szóló, a pénzelésről szóló törvényekre, nagy fejlesztési projektekre gondolok, valamint olyan valamire, ami közelebb hozná az összes politikai pártot, ami az összes politikai eszme konszenzusa lenne Vajdaság politikai színterén. Ez ideiglenes, technikai kormány lenne, felkészítené Vajdaság Autonóm Tartományát a választásokra, amelyek mindenféleképpen várhatóak az elkövetkező egy évben.”

– A Demokrata Párt jelenleg nem hajlandó koalícióra lépni a Szerb Haladó Párttal. Egy ilyen forgatókönyv alapján lehetséges-e véghezvinni a rekonstrukciót, oly módon, hogy az javulást hozzon?

„Valójában az a kérdés, hogy általánosságban tekintve, a Szerb Haladó Párt ellenzi a Demokrata Párttal való koalíciót, mert a legerősebb párt az, amely megszabja a politikai játék tempóját. Viszont, ha mereven ragaszkodnánk ehhez és a végsőkig kitartanánk mellette, az azt jelentené, hogy csak a pártbeli álláspontjainkat becsüljük, és nem érdekelnek más általános érdekek. Ezeket az érdekeket bele kell foglalni abba a tíz fontos teendőbe, melyeket a Vajdaságért meg akarunk valósítani más pártokkal együtt, minden párttal, amely ezt hajlandó megtenni. Azokkal a pártokkal, amelyeknek megvan a bátorságuk, hogy programjuk egy részét feláldozzák ezen programok megvalósítása érdekében. Mi készek vagyunk erre. Azt gondolom, hogy van elegendő bátorságunk és felelősségérzetünk, valamint, hogy pártunk elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, Pásztor István megmutatták a kellő bátorságot és a felelősségérzetet, hogy ebbe a folyamatba belépjenek. Valamit feláldozunk a nagy politikai eszmékből, de ugyanakkor remélem, hogy valami konkrétat is teszünk Vajdaságért. Lényegében ez a program. Bízok benne, hogy e köré az ötlet köré egy széleskörű politikai konszenzust lehet kiépíteni. Hiszem, hogy a Demokrata Párt is változtathat álláspontján.”

– Az elmúlt napokban felgyorsultak a vajdasági politikai helyzettel, valamint a már régen bejelentett rekonstrukcióval kapcsolatos események. Most már határidőt is emlegetnek.

„Ez már túl régóta tart. Nem tesz jót ez a válság, amelyben vagyunk, mert nem magunk miatt vagyunk itt, nem azért, hogy élvezzük a köztisztséggel járó kiváltságokat. Azért vagyunk itt, hogy konkrét dolgokat valósítsunk meg, projekteket tervezzünk, idevonzzuk a hazai és külföldi beruházókat, segítsük az üzleti és az iparzónák fejlődését a Vajdaságban, megindítsuk a szükséges folyamatokat azon törvények meghozatalához, melyek a pénz egy részét itt tartanák a tartományban. Ezért kell gyorsan dolgoznunk, és különösen azért, mert készülőben van a 2015-ös évi költségvetés. A tartomány költségvetése a köztársasági költségvetés szerves része. Amennyiben ezeket a dolgokat nem tisztázzuk az elkövetkező másfél hónap alatt, üzleti szempontból a 2015-ös év is el fog veszni.”

– Ha nem sikerül határidőn belül elvégezni a rekonstrukciót, akkor elkerülhetetlenek lesznek a választások?

„Mindenféleképpen egyre közelebb vagyunk a választásokhoz. Emlékeztetem, hogy már a tartományi kormány mandátumának harmadik évében vagyunk, és kevesebb mint egy év múlva elérkezik a választások megtartásának a rendes terminusa. A mandátum utolsó évét a politikai elméletben a választások rendes időszakának tekintik. Azonban felmerül a kérdés, hogy végig tudjuk-e nézni az előttünk álló évet, amelyben, ha nem teszünk valami konkrétat, rengeteg lehetőséget veszni hagyunk, sok beruházó kerül majd el bennünket, és teljes kommunikációzavar lesz a tartományi adminisztráció, a helyi önkormányzatok, valamint a köztársasági kormány között, vagy eléggé felelősségteljesek és bátrak leszünk ahhoz, hogy a Vajdaság érdekeit szolgáló projektek köré tömörüljünk. Ebben kérnünk kell a nemzetközi alapok segítségét is. Tehát, felmerül egy nagyon fontos kérdés: belenyugszunk-e a meglévő helyzetbe vagy azon dolgozunk, hogy ebből a helyzetből kilábaljunk. Ebben rejlik a kezdeményezést megindító pártok felelősségtudata, gondolok a Szerb Haladó Pártra és a Vajdasági Magyar Szövetségre.”

– A bejelentések szerint a jövő hét folyamán új tárgyalások kezdődnek a rekonstrukcióval kapcsolatban. A tárgyalásokat, melyre minden párt meghívást kap, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke vezeti majd. Mit vár ezektől a tárgyalásoktól?

„Jó, hogy Pásztor úr, a képviselőház elnöke vezeti a tárgyalásokat. Annak a híve vagyok, hogy mindig az intézmények cselekedjenek, és ne az intézményeken kívül keressünk megoldást a gondokra. Elvárom, hogy a pártok rövid időn belül eldöntsék, hogy részt kívánnak-e venni ebben a folyamatban, hogy összeálljon azon témák listája, amelyekkel kapcsolatban egyezségre tudunk jutni. Mi részt veszünk majd a beszélgetéseken, elvárom, hogy ezzel Vajdaság lehetőséget kapjon arra, hogy kilábaljon a válságból. Nem vagyok sem túlzottan optimista, sem túlzottan pesszimista. Egy minimális konszenzussal, a nagy, hosszú távú eszmék, tervek egy részéről való lemondással, a Vajdaság számára fontos dolgokra való összpontosítással elérhető a megállapodás is. Majd kiderül. Fele-fele az esély” – fogalmazott Igor Mirović.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír